Calitate Germana – marca Tesa

Tel: 0722.659.049 | Fax: 021.335.01.68 E-mail: office@bandaadeziva.ro

Ce fac daca benzile adezive vechi devin decolorate dupa multi ani?

sfat1

Ce fac daca benzile adezive vechi devin decolorate dupa multi ani?

Dacă o pagină ruptă de carte sau alt document de hârtie a fost reparat cu banda adeziva cu ani în urmă, banda care a fost atunci transparentă poate acum să fi căpătat o tentă maronie. Deşi este uneori posibil să îndepărtezi banda, hârtia va rămâne cu pete maro ce nu pot fi îndepărtate – cu o excepţie dacă ştii un truc pentru a face acest lucru.

Cauza decolorării este adezivul de cauciuc care a fost folosit altădată pentru cele mai multe benzi adezive. Acest adeziv se distruge peste ani din cauza efectului oxigenului din aer. Cu pelicula tesafilm®, această problemă a fost rezolvată cu aproape 40 de ani în urmă. Dar sunt încă şanse să salvaţi zonele de hârtie care au fost acoperite înainte sau unde s-au folosit benzi adezive de slaba calitate.

  • Aceste decolorări maronii şi reziduuri adezive sunt din nefericire destul de dificil de îndepărtat de pe hârtie. Dacă respectiva carte este deosebit de veche sau de valoroasă trebuie să lăsaţi treaba aceasta unui restaurator profesionist. In general, muzeele, comercianţii de cărţi rare, bibliotecile şi anuarele de afaceri vă pot îndruma către profesioniştii potriviţi.
  • Pentru hârtiile care nu sunt de mare valoare, o parte din adeziv poate fi dizolvată folosind o cârpă înmuiată în benzină sau alt solvent bazat pe petrol.
  • Trebuie să ştiţi că benzile adezive tesa care se produc astăzi sunt rezistente la îmbătrânire în această privinţă şi nu sunt subiectul decolorării.